Adolescenta.ro

Relatia intre parinti si adolescenti

admin January 30, 2012 Relatie Comments Off
Relatia intre parinti si adolescenti

Relatia intre adolescenti si parinti este atat de diversificata si de complexa incat este greu de stabilit care ar fi trasaturile generale. Oricum, daca nu te-ai gandit niciodata la asta, sa stii ca rolul de parinte este unul dificil.

Poate ca parintii tai ti-au spus deja ca rolul lor este greu sau poate ai observat chiar tu ca uneori sunt in impas. Din ce motiv este cresterea copiilor o munca dificila? In primul rand pentru ca si pentru parinti este ceva nou atunci cand primul lor copil creste. Fiecare etapa din viata lui este o noutate pentru ei si sunt nevoiti sa se adapteze din mers.

Relatia cu parintii merita implicarea ta

Relatia cu parintii merita implicarea ta emotionala, respectul si intelegerea. Parintii pot face greseli; accepta acest lucru fara sa ii condamni, cu atat mai mult cu cat uneori poate nici nu isi dau seama.

Atunci cand erai copil sau bebelus si parintii tai faceau o greseala, cu siguranta nu aveai cum sa observi. Cand esti mai mic, presupui ca parintii tai detin controlul si niciodata nu te gandesti sa pui la indoiala vreo decizie de a lor.

Atunci cand ajungi la adolescenta, analizezi fiecare lucru pe care il fac. Uneori ai tendinta sa le arati parintilor fiecare greseala pe care o fac. Pe de alta parte, parintii tai iti indica fiecare greseala pe care tu o faci: note proaste, anturaj periculos, prieteni inselatori, etc. Toate discutiile despre greselile tale si ale parintilor tai creeaza o relatie tensionata.

Este responsabilitatea ta, dar si a parintilor tai de a rezolva conflictele aparute in familie si de a incerca sa va acceptati reciproc greselile. In acest mod, anii tai de tinerete nu vor fi influentati negativ de tensiunea din familie.

Parintii trebuie sa gaseasca un echilibru intre incurajarile pe care le acorda tinerilor de a fi independenti si momentele in care ii sprijina la nevoie. In acest mod, adolescentii cresc increzatori in faptul ca exista cineva care sa ii ajute daca li se intampla ceva rau.

Parintii, in marea lor majoritate, isi doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor. Daca experienta ta personala demonstreaza contrariul, daca ai un parinte care te-a parasit sau petrece foarte mult timp la serviciu, daca ai un parinte alcoolic sau dependent de droguri, daca te simti abuzat/ abuzata, atunci ai nevoie de ajutor. Il poti obtine de la bunici, alte rude sau consilieri scolari. Indiferent de situatie, cere ajutor! Vei beneficia de suport din partea unui adult care este bine intentionat.

Daca parintii tai, din diverse motive, nu iti acorda suport emotional, nu inseamna ca trebuie sa cresti fara el. Meriti sa ai langa tine un adult sincer si doritor sa te sprijine, fie ca este vorba de un profesor, vecin, prieten de familie, unchi sau doctor. Ai nevoie de un mentor, asa ca incearca sa il identifici intre persoanele pe care le cunosti.

Relatia cu parintii este simpla si frumoasa pentru unii adolescenti, rece si lipsita de emotie pentru altii, sau tensionata si dificila in anumite cazuri. Indiferent de situatie, exista solutii pe care le voi prezenta in articole viitoare.

Tu ce fel de relatie ai cu parintii tai? Ce ai vrea sa schimbi in relatia cu ei?

Share

Iti place acest articol? Spune-le si altor adolescenti!

Comments are closed.